Severijn-orgel Cuijk weer in gebruik na herstel pijpwerk

severijn-orgel sint martinuskerk cuijk

Op zondag 8 mei vindt in de Sint-Martinuskerk te Cuijk de feestelijke heringebruikname van het Severijn-orgel plaats. Het orgel werd in de afgelopen tijd door Verschueren Orgelbouw gefaseerd hersteld van loodcorrosie. 

Text Example

advertentie



Enkele jaren geleden bleek dat het pijpwerk dusdanig was aangetast dat ernstige schade was ontstaan. In het afgelopen jaar werd het pijpwerk zorgvuldig schoongemaakt en hersteld. Verder werd ook het binnenwerk gereinigd van stof en vuil en werden de eveneens door loodcorrosie aangetaste conducten vervangen.

De werkzaamheden werden gefaseerd uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw, die in 1992 ook de restauratie/reconstructie van het instrument verzorgde. De werkzaamheden werden namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed door Rudi van Straten begeleid.

Heringebruiknameconcert
Het orgel wordt zondag 8 mei om 16.00 uur opnieuw in gebruik genomen met een concert door Pieter Dirksen. Ook Deborah Cachet (sopraan) en Susan Williams (baroktrompet) verlenen hun medewerking. Op het programma staan werken van Weckmann, Handel, Couperin, Krebs en Bach. Vanaf 15.00 uur zijn geïnteresseerden al welkom in de kerk waar men op het orgelbalkon desgewenst uitleg kan krijgen over de uitgevoerde werkzaamheden.


Het Severijn-orgel
Het orgel in de Martinuskerk in Cuijk is vermoedelijke afkomstig uit de Benedictijner Abdij Saint-Laurent in Luik en is gebouwd in de periode 1625-1650. Als bouwer wordt Andries Severijn aangewezen. Hij bouwde het in eerste instantie als eenklaviers werk maar voegde daar later een Positief, Echo en Pedaal aan toe. 

severijn-orgel sint martinuskerk cuijk

In 1803 werd het orgel aangekocht voor de Sint-Martinuskerk. Het orgel kwam de negentiende-eeuw en het begin van de twintigste eeuw niet geheel ongeschonden door.

In 1955 verplaatste de firma Verschueren uit Heythuysen het orgel naar de huidige centrale positie aan de westzijde van de kerk. Bij deze restauratie werden de eerste pogingen ondernomen het orgel weer zijn barokke karakter te geven.

In 1992 kon worden overgegaan tot reconstructie van het orgel. Het verdwenen Echo en Pedaal  werd nieuw gemaakt, de Positiefkas en windvoorziening gereconstrueerd, historisch pijpwerk gerestaureerd en nieuw pijpwerk in stijl bijgemaakt. De firma Verschueren tekende ook hier weer voor het werk.

Het orgel met 33 register (waarnaast nog effectregisters als Vogelkens, Nagtegaal en Tambour) is een voorbeeld van het Waalse orgeltype uit de zeventiende eeuw en combineert Zuid-Nederlandse, Franse en Rijnlandse elementen.

Meer informatie en dispositie
www.severijn-orgel.nl