Voor de restauratie van het Pierre Palla-orgel, voorheen het AVRO-concertorgel, heeft de provincie Noord-Holland een subsidie van 2,5 ton toegekend. Dat meldt de Gooi- en Eemlander. Het theaterorgel uit 1936 moet na restauratie een bestemming krijgen in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).
In 1936 bouwde de Londense orgelmaker John Compton het vierklaviers theaterorgel van 18 stamregisters en een drieklaviers kerkorgel van 50 registers voor de AVRO-studio aan de ’s-Gravelandseweg. Beide met een eigen speeltafel, waarbij het kerkorgel ook vanaf het derde en vierde klavier van het ‘orkestorgel’ te bespelen was. Voor het theaterorgel maakte Compton overigens gebruik van pijpwerk van Standaart die tijdens de bouw het nieuwe AVRO-orgel in 1935 failliet ging. De bekendste bespeler van het concertorgel was Pierre Palla (1902-1968).
Rijksmonument
De AVRO vertrok uit het monumentale omroepgebouw, voor het orgel had de nieuwe eigenaar geen plaats meer. Ook herplaatsting van het instrument, een rijksmonument, bleek niet te realiseren, waardoor het werd opgeslagen in een loods. In 2012 werd de stichting Pierre Palla Concertorgel opgericht die de orgeldelen aankocht. Ze zijn inmiddels bij orgelmaker Pels & Van Leeuwen geconserveerd en opgeslagen. Het theaterorgeldeel is eigendom van de stichting, het kerkorgeldeel is overgedragen aan de Bossche orgelmakers.
Realisatie
De stichting Pierre Palla Concertorgel heeft een plan gemaakt om het concertorgel op te bouwen op een ooit voor een orgel bestemde plaats in Studio 1 van het MCO aan de Heuvellaan. Met de provinciale subsidie is realisatie van dit plan een stuk dichterbij gekomen. Als alles loopt zoals voorzien wordt het concertorgel in de zomer van 2016 in Hilversum opgebouwd.
Zie ook
Stichting Pierre Palla Concertorgel
© 2014 fotografie MCO