250 jaar geleden, in 1764, maakte John Snetzler, een Zwitser die in Londen woonde, het orgel van de St. Laurence’s Church te Ludlow voor £ 1.000. Het orgel dat hij toen maakte zou nu ondenkbaar zijn: drie manualen, geen pedaal, 19 registers. Het grootste deel van de registers van Snetzler is bewaard gebleven. Volgens de huidige beheerders is het instrument een van de fraaiste parochie-orgels van Groot-Brittannië. Dergelijke kwalificaties worden aan de overzijde zo vaak gebezigd, dat we misschien moeten aannemen dat de kwaliteit van orgelbouw aldaar van dien aard is, dat het gewoon moeilijk kiezen is.
Thomas Trotter, organist van the City of Birmingham werd uitgenodigd om het jubileum van het orgel op te luisteren met een cd/dvd. Een groot werk van de opname uit Ludlow nam Trotter al eerder op voor Regent Records: Elgars Sonata in G in Salisbury (REGCD 256). A Shropshire Idyll is Trotters negende opname voor het klasselabel Regent Records.
Trotter heeft een afwisselend, hoewel enigszins voorspelbaar, programma samengesteld. Zo’n Concerto van Händel neemt wel wat veel tijd in. Je zou uit je hoofd moeten kunnen zetten wat Gustav Leonhardt ooit in een interview met Luister zei over Händel: ‘De man is in mijn ogen een zwaar overschat componist, die een aardige façade kon oprichten maar totaal het vermogen miste de kathedraal erachter te bouwen. Uiterlijk effect, métier, meer niet.’ Grootmeester Trotter stelt echter niet teleur. De vermaarde recitalist en City Organist van Birmingham heeft geen partituur nodig en baant zich met groot gemak en even grote zorgvuldigheid een weg door het programma en luidt zelfs eigenhandig de klokken (Holsworthy Church Bells).
Groots is toch weer die echt-Engelse echte orgelsymfonie: Elgar in G. Ooit moeilijk verteerbaar voor de hoorders, nu een klassieke parel uit de Engelse orgelliteratuur. Trotter speelt Elgar in G ook nu weer breed, melodisch en orkestraal. De ‘sound’ van Salisbury vond ik overtuigender, maar het is ook wel aardig om dit werk in Ludlow te horen. Wie Elgar heeft gehoord, gaat het orkestrale van Widor en Vierne wat anders beoordelen…
Elgars Sonata in G is in 1895 in grote haast, in een week tijd, geschreven, op verzoek van een vriend, de organist van Worcester Cathedral, Hugh Blair. Blair zou namelijk een recital spelen voor een Amerikaanse delegatie en vroeg Elgar twee weken tevoren om een geschikt werk. Toen Elgar na een week op de proppen kwam met de imposante en complexe Sonate in G, moet Blair zich een Engelse bolhoed zijn geschrokken. Tijdens de première verwerd de Sonate onder de handen van Blair tot een incoherente Christmas Pudding. Een andere vriend van Elgar was niet te spreken over de slechte voorbereiding door Blair. Zij prees echter de gentleman Elgar, die edelmoedig weigerde ‘het de moordenaar van zijn Sonate hard te vallen, omdat hij immers te weinig tijd had gehad om zijn slachtoffer te bestuderen!’. Trotter hoeven we gelukkig geen moord te laste te leggen; integendeel, hij brengt het werk juist tot leven.
Shaun Ward, Director of Music van de St. Laurence in Ludlow, verzorgt een guided tour rond zijn orgel. De beelden zijn prachtig en Shropshire ìs idyllisch. Afwisselend zien we beelden van de omgeving van Ludlow, Ludlow, de St. Laurence, het orgel en de bespeler.
De dvd gaat vergezeld van een cd met de geluidsopnamen, die op ander moment zijn opgenomen. Vergelijken is mogelijk, maar er is geen sprake van opvallende verschillen.
Een prachtige productie, geheel in lijn met de hoge standaard van Regent Records en Thomas Trotter.
Thomas Trotter – A Shropshire Idyll
The Organ of St Laurence’s Church, Ludlow
Concert in B flat Major, op. 4 no. 2 (Handel, arr. Trotter); Three Dances [Brande champanje, Daphne, Almande] (Anon. 16th/17th c.); Trumpet Voluntary in D no. 1 (Boyce); Holsworthy Church Bells (S.S. Wesley); Sonata in G, op. 28 (Elgar); Fourths, Mostly (Nyman); Crown Imperial (Walton)
Label: Regent Records
Nummer: REGDVD002
Speelduur: 74’19 (dvd) en 73’00 (cd)
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: € 29,95