Van Peteghem-orgel Vincentiuskerk Buizingen (B) gerestaureerd

In het Vlaams-Brabantse Buizingen wordt zaterdag 23 maart het Van Peteghem-orgel uit 1807 opnieuw in gebruik genomen. Het instrument onderging een integrale restauratie die werd uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort.

Text Example

advertentie



Het orgel in de Sint-Vincentiuskerk te Buizingen (een deelgemeente van Halle, even ten zuiden van Brussel) werd in 1807 gebouwd door Pierre-Charles Van Peteghem.

Overplaatsing
Bij de overplaatsing naar het nieuwe kerkgebouw, begin twintigste eeuw, werd het instrument door de gebroeders De Volder gewijzigd. De onderkast werd verbouwd om plaats te kunnen bieden aan een nieuwe magazijnbalg. De toonhoogte werd aangepast door het ‘omhangen’ van de mechaniek en ook het klavier werd vernieuwd.

In 2001 werd het orgel bij gelegenheid van de windladerestauratie door Stan Arnauts in het koor van de kerk opgesteld.

Restauratie
In 2018 volgde een integrale restauratie van het orgel uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort op basis van een ontwerp van orgelexpert Wim Winters te Hechtel-Eksel. De restauratie van het meubelwerk en het schilderwerk werd uitgevoerd door Profiel cvba te Wevelgem. De werkzaamheden werden begeleid door erfgoedconsulent Michel Lemmens.

Het orgel werd geheel gerestaureerd. Een bijzonderheid is dat alle pijpen nog uit de bouwtijd van het orgel dateren. De pijpen hebben bovendien hun oorspronkelijke lengte behouden en de intonatie is slechts minimaal gewijzigd.

Niet-originele onderdelen werden in stijl gereconstrueerd. Zo zijn werden drie kleine meervouwige balgen (naar voorbeeld van het orgel in Aspelare) achter het orgel geplaatst die naar keuze met de hand dan wel met een ventilator van wind worden voorzien. Bovendien werd een nieuw klavier vervaardigd. Omdat de windlade nog in bijna geheel oorspronkelijke staat verkeert is ervan afgezien om (moderne) sleepafdichtingen aan te brengen.

Het gerestaureerde Van Peteghem-orgel. Op de achtergrond de drie nieuwe balgen met handbediening.

Ingebruikname
Op zaterdag 23 maart wordt het orgel in gebruik genomen met een inspelingsconcert door Wouter Dekoninck en het koor Vox Veroni onder leiding van Anja Dierickx. Het concert begint om 19.30 uur. Kaarten kosten € 12 aan de kassa.

https://youtu.be/TX5ThT_xsKQ


Dispositie

Manuaal CD-f3
Cornet V – af cis1, op bank achter het front
Prestant 4 – C-cis1 front, af d1 op lade
Bourdon 8 – C-d eiken, gedekt; af dis metaal, gedekt
Doublette 2
Flûte 4 – C-c gedekt, af cis roergedekt
Nazard 2 2/3 – C-b1 roergedekt; af h1 open, cilindrisch
Tierce 1 3/5 – C-c roergedekt; af cis open, cilindrisch
Fourniture III
Trompette 8 – bas/discant, deling c1/cis1, blikken bekers

Werktuigelijke registers
Tremblant – inliggend
Rossignol

Samenstelling vulstemmen

Cornet V
cis1: 8 (roergedekt) – 4 – 2 2/3 – 2 – 1 3/5

Fourniture III
C : 1/2 – 1/3 – 1/4
G : 2/3 – 1/2 – 1/3
c. : 1 – 2/3 – 1/2
c1: 1 1/3 – 1 – 2/3
g1: 2 – 1 1/3 – 1
c2: 2 2/3 – 2 – 1 1/3

Stemming: volgens J.H. Lambert (1774)
Toonhoogte: 407 Hz (bij 20° C)
Winddruk: 82 mm waterkolom

Gegevens met dank aan Johan Zoutendijk, Verschueren Orgelbouw, Ittervoort

© 2019 beeld Verschueren Orgelbouw, Ittervoort