De Protestantse Gemeente Nuenen beschikt sinds kort over een Verschueren-orgel voor haar kerkelijk centrum De Regenboog. Het orgel, afkomstig van de Muziekschool te Emmen, werd geplaatst door Orgelmakerij Steendam.
Het orgel in de Emmense Muziekschool werd in 1983/1984 gebouwd door de firma Verschueren te Heythuysen. Het tweemanualig instrument kreeg acht registers, waarvan de Bourdon van beide manualen was gecombineerd, de Nasard 2 2/ 3 en Mixtuur II van Manuaal I gereserveerd.
Ontwerp
Voor het ontwerp van het orgel baseerden de orgelmakers zich op een eerder voor de Gereformeerde Rehobothkerk te Barendrecht gebouwd instrument dat tot stand kwam onder advies van Jacques van Oortmerssen. Een orgel dit type zou later ook worden gebouwd als lesinstrument voor het Sweelinck-Conservatorium te Amsterdam.
Pijpwerk
Het pijpwerk is gemaakt van 10% tin en 90% lood, het houten pijpwerk met mahonie corpora. De twee, vrijwel chromatische, laden zijn op gelijk niveau geplaatst. De ruime eiken orgelkas biedt ook plaats aan het Subbas-pijpwerk. De gereserveerde registers zijn later bijgeplaats.
Kop
Nadat het Emmense Muziekschoolorgel bij Orgelmakerij Steendam te koop werd aangeboden werd in 2013 een bestemming gevonden in kerkelijk centrum De Regenboog te Nuenen. Daar vervangt het Verschueren-orgel een Van Vulpen-positief (5/IaP) van ca. 1956 dat door de orgelmaker werd ingenomen.
Gewijzigd
De plaatsing van het orgel werd verzorgd door Orgelmakerij Steendam. De dispositie op enkele punten gewijzigd en uitgebreid. De Octaaf 2 (Manuaal II) en de Nasard 2 2/3 (Manuaal I) zijn van plaats verwisseld. Het pijpwerk van de discant van de Nasard werd vervangen door nieuw, open pijpwerk in minder wijde mensuur. Op Manuaal II werd een Terts 1 3/5 vanaf klein a toegevoegd op een kantsleep.
De gecombineerde Bourdon 8 van beide manualen werd op het tweede manuaal in de discant verzelfstandigd door bijplaatsen van een Roerfluit 8 uit de voorraad van de orgelmaker. De winddruk werd verhoogd tot circa 78 mm wk, de intonatie geheel herzien.
Hersteld
Verder is het orgel uitgebreid met een pneumatische tremulant voor het gehele werk. Het orgel werd hersteld, waarbij alle pulpeten zijn vervangen, de balg opnieuw beleerd, de mechaniek gereviseerd en de orgelkas behandeld met lijnolie. Bij de werkzaamheden, die eind september 2014 werden afgerond, trad Ir. Henk Kooiker op als adviseur. Op zondag 9 november zal het orgel officieel in gebruik worden genomen.
Dispositie
Manuaal I C-g3
Bourdon 8
Prestant 4
Octaaf 2
Mixtuur II
Manuaal II C-g3
Roerfluit 8 – C-h transmissie Bourdon 8 Manuaal I; c1-g3 2014, gebruikt pijpwerk
Roerfluit 4
Nasard 2 2/3 – C-h gedekt; vanaf c12014, open
Terts 1 3/5 – vanaf a, 2014, op kantsleep
Pedaal C-f1
Subbas 16
Werktuiglijke registers
Koppel Manuaal I – Manuaal II
Koppel Pedaal – Manuaal I
Koppel Pedaal – Manuaal II
Tremulant – 2014
Calcant
Temperatuur: gelijkzwevend
Toonhoogte: a1 = 440 Hz
© 2014 foto Orgelmakerij Steendam, Roodeschool