Krabbendijke neemt Kaat en Tijhuis-orgel in gebruik

Gereformeerde Gemeente Krabbendijke

Op woensdagavond 15 februari neemt de Gereformeerde Gemeente te Krabbendijke een nieuw Kaat en Tijhuis-orgel in gebruik. Het vervangt een instrument uit 1937 van de Fa. Spiering uit Dordrecht.
Zal het orgel op deze bijeenkomst vooral in gemeentezangbegeleiding te horen zijn, op een speciale orgelmiddag, op zaterdag 25 februari vanaf 13.30 uur, wordt het orgel onder anderen bespeeld door Sander van den Houten, die als intonateur bij Kaat en Tijhuis betrokken was bij de klankgeving van dit orgel.

Text Example

advertentie



De vormgeving en samenstelling van het orgel zijn geïnspireerd op voorbeelden van de orgelmakers Van Dam uit de periode 1881-1900. De opdrachtgevers gaven bij orgeladviseur Dirk Bakker aan op zoek te zijn naar een breed en mild klinkend romantisch orgel. In de oriëntatiefase bleek het orgel van de Grote Kerk te Enschede (L. van Dam & Zonen; 1892) hiervoor model te kunnen staan. De indeling van Manuaal en Bovenwerk is volgens Van Dam-principes uitgewerkt. Het pedaal staat achter in de kas, in een nisvormige ruimte waar voorheen het tweede klavier van het vorige orgel gehuisvest was.

De mensuren van het pijpwerk zijn bij het Manuaal een halve toon wijder dan bij Van Dam gebruikelijk (uitgezonderd het Enschedese orgel). Bij het Bovenwerk zijn meer ‘standaard’ Van Dam-mensuren gebruikt, zoals deze voor veel orgels – ook in Zeeuwse kerken – voorkomen. Het Bovenwerk is tevens een zelfstandig te gebruiken werk, met de karakteristieken van een eenklaviers dorpsorgel met (dankzij de Mixtuur) een volledig prestantenplenum. Bij het Manuaal is de Mixtuur als tertsmixtuur op zestienvoets basis uitgevoerd.

Zo is dit orgel tevens een hommage aan het werk van Van Dam in Zeeland, waaronder het orgel in de Hervormde Kerk van Krabbendijke (1915), waarvan het gehele binnenwerk in 1980 werd vervangen. [DIRK BAKKER]

 

Ingebruikname
De ingebruikname van het orgel vindt plaats op woensdag 15 februari. Da avond wordt om 19.30 uur geopend door ds. C. van Krimpen, waarna de overdacht zal plaatsvinden door de orgelmaker uit Kampen, Menno Kaat. Orgeladviseur Dirk Bakker zal een toelichting geven over de bouw van het orgel, vergezeld van een registerdemonstratie door Cees van der Hart. Er staat veel samenzang op het programma. De vier plaatselijke organisten zullen ieder een psalmbewerking/voorspel verzorgen met aansluitend samenzang.

Orgelmiddag
Het Kaat en Tijhuis-orgel wordt op zaterdag 25 februari tijdens een orgelmiddag voor een breder publiek gepresenteerd. Orgelbouwer en adviseur zijn aanwezig voor een toelichting. Het orgel zal die middag worden bespeeld door Sander van den Houten en de vier plaatselijke organisten. Daarnaast is het orgel ook door belangstellenden te bespelen. Wie dat wil kan zich opgeven bij c.vanderhart@kliksafe.nl onder korte opgaaf van wie je bent en wat je vaardigheden zijn. De middag begint om 13.30 uur.

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente is gelegen aan de J.W. Frisostraat 1.

 

Dispositie

Manuaal C-f3
Prestant 16
Octaaf 8
Holpijp 8
Violon 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quintprestant 3
Octaaf 2
Cornet IV disc.
Mixtuur III-IV-V
Fagot 16 bas/discant
Trompet 8

Bovenwerk C-f3
Prestant 8
Fluit Dolce 8
Viola di Gamba 8
Voix Celeste 8
Octaaf 4
Viola 4
Fluit travers 4
Quintfluit 3
Nachthoorn 2
Mixtuur II-III
Klarinet 8

Pedaal C-d1
Bourdon 16
Octaafbas 8
Gedekt 8
Roerquint 6
Open Fluit 4
Bazuin 16
Trombone 8

Werktuiglijke registers
Tremulant (opliggend)
Koppeling Pedaal-Manuaal
Koppeling Pedaal -Bovenwerk
Koppeling Manuaal –Bovenwerk

Winddruk: 69 mm WK
Toonhoogte a: 435 Hz bij 17 graden Celsius

Samenstelling vulstemmen

Cornet IV
c1: 4 – 2 2/3 – 2 – 1 3/5

Mixtuur III-IV-V
C: 1 3/5 – 1 1/3 – 1
c0: 2 – 1 3/5 – 1 1/3 – 1
c1: 4 – 3 1/5 – 2 2/3 – 2 – 1 1/3
f2: 5 1/3 – 4 – 3 1/5 – 2 2/3 – 2

Mixtuur II-III
C: 2 – 1 1/3
c0: 2 2/3 – 2
c1: 4 – 2 2/3 – 2
© 2012 fotografie HRV Reclame Krabbendijke