Na een langdurige ernstige ziekte overleed op 23 mei de Duitse componist, organist en hogeschooldocent Werner Jacob. Hij werd 68 jaar.
Werner Jacob werd op 4 mei 1938 in Thüringen geboren en begon al vroeg met componeren. Nadat hij geslaagd was voor de middelbare school verliet hij de voor hem perspectiefloze DDR en studeerde vanaf 1956 aan de Musikhochschule in Freiburg/Breisgau orgel bij Walter Kraft en compositie bij Wolfgang Fortner, die tien jaar zijn leraar zou zijn. In 1963 vestigde Jacob zich in Neurenberg. Zes jaar later werd hij cantor en organist van de kerk St. Sebald in die stad, waar in 1975 het nieuwe Peter-orgel (IV/P/83) in gebruik werd genomen. Sinds 1985 leidde Werner Jacob de Internationale Orgelwoche Nürnberg (ION) en voerde dit evenement in de achttien jaren dat hij de artistieke leiding had tot grote hoogte. Toen hij drie jaar geleden afscheid nam was de internationale erkenning van de ION een feit. Verder maakte Jacob zich verdienstelijk als pedagoog. Ruim twintig jaar was hij als docent voor orgel en compositie verbonden aan de Musikhochschule in Stuttgart. In 2002 nam hij afscheid als organist van de St. Sebaldkirche.
Voor de muziek van Max Reger en de hedendaagse orgelmuziek zette Werner Jacob zich in door middel van talloze concerten over de hele wereld. Als dirigent en organist gaf hij meer dan 150 premières van nieuwe composities. Zijn eigen composities ontstonden steeds vanuit zijn activiteiten als musicus. Scheppend en herscheppend actief zijn kon Jacob niet van elkaar scheiden en door zijn grenzenloze experimenteerdrift behoedde hem ervoor etiketten opgeplakt te krijgen. De muzikale traditie van de lutherse kerk speelde in zijn composities een even grote rol als de invloed van literatuur en filosofie.
In Nederland was hij vele malen. In de zeventiger jaren was hij docent aan de Zomeracademie voor Organisten in Haarlem, waar hij ook concerteerde. Tussen 1970 en 1985 nam hij voor EMI het complete orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach op, waarbij hij 22 historische orgels bespeelde. Daarvan stonden er vijf in Nederland, te weten in Zwolle, Alkmaar, Haarlem, Gouda en Kampen.
Enerzijds was Werner Jacob componist, muzikant en wereldburger. Anderzijds was hij met heel zijn hart familiemens, vriend en gastheer. Al deze eigenschappen kwamen in hem tezamen en gaven vorm aan het leven van een grootmoedige, diepzinnige en humoristische man. [BERT WISGERHOF]
© 2006 www.orgelnieuws.nl