Na succesvolle producties over het oeuvre van orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll en het orgelwerk van componist César Franck, komt het Britse kwaliteitslabel Fugue State Films opnieuw met een bijzondere uitgave: Widor – Master of the Organ Symphony.
Hoofdbestanddeel van deze fraaie box is een driedelige documentaire over leven en werk van Charles-Marie Widor. Tweeënhalf uur lang worden we onderhouden over de Franse orgelcultuur van toen, Widors ontwikkeling als musicus en componist (van meer dan alleen orgelmuziek), de invloed van zijn leermeester Lemmens, zijn bijzondere band met orgelbouwer Cavaillé-Coll en nog veel meer.
Het verhaal begint halverwege de 19e eeuw, een tijd waarin Franse organisten over het geheel genomen een nogal beroerde reputatie hadden. Hun technische capaciteiten en speelhouding lieten ernstig te wensen over; volgens Widor zaten veel organisten er op de orgelbank bij als een kikker in een glazen pot. Tot overmaat van ramp was de kwaliteit van het gespeelde repertoire al niet veel beter. Een fatsoenlijk stuk Bach spelen was er amper bij. Toen Widor in 1937 stierf, was de situatie compleet veranderd: de Franse orgelschool was beroemd en invloedrijk geworden. Deze boeiende en leerzame film maakt duidelijk hoe die omwenteling plaatsvond en hoe belangrijk de rol van Widor in dat proces is geweest.
De vier vertellers zijn niet de eersten de besten. De Britse organist Gerard Brooks presenteert zijn aandeel vanaf het Cavaillé-Coll-orgel van Saint Michael’s Church in Farnborough. Vanuit Parijs komen bijdragen van organist Daniel Roth en de Widor-biografen Anne-Isabelle de Parcevaux en John R. Near. Roth, die als Sulpice-organist in directe lijn met Widor staat, mocht hier natuurlijk sowieso niet ontbreken. Bevlogen en beeldend vertellen de deskundigen hun verhaal. Zo kost het geen enkele moeite om de film in een keer af te kijken.
Als bonus krijgen we integrale uitvoeringen te zien en te horen van Widors twee bekendste symfonieën: de 5e en de 6e. Gerard Brooks leidt ons er soeverein en met grote muzikaliteit doorheen. Die kwalificaties zijn ook van toepassing op Maître Roth, die delen uit de symfonieën 1, 3, 4 en 7 uitvoert. Verder is er nog een bijdrage van de Frans-Amerikaanse organiste Carolyn Shuster Fournier. Zij speelt op het voormalige salonorgel van de componist een deel uit de 9e symfonie. Dat instrument staat sinds 1986 in de Saint-Rémy te Selongey. Het behoeft verder geen betoog dat alle bespeelde orgels ideale Widor-instrumenten zijn.
Tot slot nog even terug naar de film. Die eindigt met een ontroerend beeld: Daniel Roth in gepeins verzonken bij het graf van zijn illustere voorganger Charles-Marie Widor, de man die in zijn laatste dagen kon zeggen dat hij een mooi leven had gehad. Deze waardevolle uitgave getuigt daarvan – en van de rijke muzikale erfenis van een van Frankrijks grootste componisten.
Widor – Master of the Organ Symphony
Inhoud
Dvd 1
Documentaire Widor – Master of the Organ Symphony (148 minuten). Met bijdragen van Gerard Brooks, John R. Near, Daniel Roth en Anne-Isabelle de Parcevaux. Inclusief Nederlandse ondertiteling.
Dvd 2
149 minuten muziek. De complete symfonieën 5 en 6, gespeeld door Gerard Brooks in de Saint-Ouen te Rouen en de Cathédrale Sainte-Croix te Orléans. Verder live-opnamen van Daniel Roth in de Saint-Sulpice te Parijs en een opname van het tweede deel uit symfonie 9, gespeeld door Carolyn Shuster Fournier op het voormalige salonorgel van Widor.
Cd 1 & 2
141 minuten muziek. Programma nagenoeg identiek aan dvd 2.
Booklet
86 pagina‘s (inclusief Nederlandse tekst). Essays van Gerard Brooks en John R. Near, plus informatie over de bespeelde orgels.
Label: Fugue State Films
Nummer: FSFDVD010
Verkrijgbaar voor € 65,00 (inclusief verzend- en verpakkingskosten)
[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]