In de onlangs geheel gerestaureerde kerk van Zuiderwoude, een dorp dicht bij Monnickendam, is 23 maart een nieuw orgel in gebruik genomen. Orgelmakerij Steendam plaatste een éénklaviers orgel, afkomstig uit de Hervormde kerk te Beuningen.
Omstreeks 1863 plaatsten de Gebroeders Gradussen uit Winssen het orgel in Beuningen. Het moet toen al een deels ouder orgel zijn geweest dat voor de Beuningse kerk geschikt werd gemaakt en achter een neogotisch schijnfront werd geplaatst. Het orgel deed daar dienst tot 2001 toen Orgelmakerij Steendam het verving door een orgel uit het vroege oeuvre van N.A. van Dam.
Op aanbeveling van Gerard Verloop werd het orgel aangekocht door de Hervormde Gemeente Zuiderwoude/Uitdam, echter zonder het neogotische Gradussen-front. Hoewel de kerk van Zuiderwoude nooit over een pijporgel heeft beschikt, stond er wel een schijnfront van Knipscheer uit 1877. Het Gradussen-werk bleek precies achter dit front te passen en vormt zo samen een geheel dat inmiddels op de lijst van Rijksmonumenten is geplaatst.
In 2006 en 2007 hebben front en orgel een grondige restauratie ondergaan, uitgevoerd door Orgelmakerij Steendam te Roodeschool. Daarbij zijn het klavier en de registerknoppen nieuw in stijl bijgemaakt. Ook de frontpijpen van het Knipscheer-front zijn nieuw. Ze vervangen niet-passend pijpwerk van S. Bak.
De restauratie kwam tot stand onder advies van Peter van Dijk.
Dispositie
Manuaal, C-f3
Prestant 8 discant
Bourdon 8
Prestant 4
Viool 8 discant
Quint 1 1/2 bas
Quint 3 discant
Fluit 4
Doublette 2
Windlosser
Pedaal, C–c0 (13 tonen)
aangehangen (origineel wellenbordje onder het klavier)
Windvoorziening
magazijnbalg met schepbalg in de onderkast.
Van het pijpwerk dateren uit 1863: Prestant 8 discant, de grootste pijpen van de Prestant 4 en de Viool 8 discant. Uit de 18e eeuw dateren: Bourdon 8 (behalve het groot octaaf, dat 20e-eeuws is), Prestant 4 (op de grootste pijpen na), Quint 1 1/2 bas / Quint 3 discant, Fluit 4 en Doublette
Link
www.orgelmakerijsteendam.nl/nederland/zuiderwoude.htm
© 2007 fotografie Gerard Pott